Hoppa till innehåll

Utmärkta vandringskängor

Den enskilt viktigaste delen av en vandrares utrustning är kängorna och just vandringskängor är också det enda som egentligen behövs för att ge sig ut och vandra. För att stödja och skydda dina fötter som utsätts för påfrestningar under vandringarna bör du investera i ett par ordentliga kängor. Det absolut viktigaste att tänka på vid val av vandringskänga är passformen. Vissa modeller är lite bredare, andra smalare och tänk på att du ska få plats med ett eventuellt extra par strumpor i skon. Du bör också ha i åtanke att fötterna ska ha utrymme att svälla något till följd av eventuell extra packning och det faktum att du vandrar långa sträckor. Om du har möjlighet att prova skorna på eftermiddagen kan det vara en bra idé eftersom fötterna då är som mest svullna.

Välj rätt vandringskängor

På vilka sätt skiljer sig då de olika kängorna åt? Många vandringskängor har ett membran (en fuktspärr) som förhindrar vatten från att tränga in i kängan, andra kängor saknar membran och är istället av helläder. Även vandringskängornas skaft skiljer sig åt och förekommer i lågskaftade, medelskaftade och högskaftade, där medelskaftade ger mer stabilitet än lågskaftade och högskaftade är höga som stövlar. Precis som vanliga skor skiljer sig förstås även kvaliteten åt mellan olika märken och det är därför ingen dum idé att läsa recensioner om olika modeller. Det som kännetecknar en bra vandringskänga är att den är stabil och komfortabel. Du hittar bra vandringskängor från olika märken i de flesta prisklasser men om du är ute efter kängor av toppkvalitet anses Meindl av många tillverka några av de bästa vandringskängorna. Vandringskängor håller i flera år, inte minst om du tar hand om dem på rätt sätt, och köpet av vandringskänga är därför att beakta som en investering.

Kom ihåg att gå in kängorna innan du ger dig ut på längre turer! Genom att först gå kortare sträckor säkerställer du att skon sitter som den ska och mjukar upp den något samt minskar risken för skoskav när du ger dig ut på längre vandringar. En annan förebyggande åtgärd mot skoskav är att använda sig av två par strumpor där åtminstone strumpan närmast foten inte är av bomull. För att dina kängor ska hålla sig i gott skick så länge som möjligt är det viktigt att du tar hand om dem och impregnerar dem om materialet är nubuckläder eller fettar in alternativt vaxbehandlar dem om det rör sig om läderkängor.

Anja Sundberg
Senaste inläggen av Anja Sundberg (se alla)
Publicerat ivandring