Hoppa till innehåll

Kända jaktkläder

När du befinner dig på ett jaktpass i skogen eller någon annanstans är det viktigt att du har bra kläder för ändamålet. Förutom att vi i Sverige har olika klimat med hav, kustland, slättland, skogar och fjäll och dess olika utmaningar och möjligheter, har vi ju även något i Sverige som kallas för olika årstider. Detta är ju väldigt viktigt för just jaktkläder, det som vi ska bära allra närmast kroppen.

Jaktkläder för olika årstider

Det finns ett stort utbud inom jaktkläder och tillbehör och du kommer säkert att hitta det du söker och behöver oavsett om det är lite billigare saker du önskar eller specifika märken. Jackor, byxor, handskar, bälten och kepsar är några exempel på klädesplagg som du kan behöva. Det är även viktigt att tänka på den specifika säsong eller årstid som du ska jaga under. Behövs en rejäl vinterjacka och byxor med underställ, eller är det på vårkanten när en tunnare fleecejacka räcker att ha på sig?

Oavsett vilken årstid du ska jaga under behöver du ha jaktkläder som gör att du är torr och varm men som samtidigt är bekväma så att du har kvar din rörelsefrihet. Att kläderna också är vatten- och vindtäta är oftast ett måste. Du kan till exempel titta efter kläder med GoreTex-membran eller i Windstopper-material som gör att du du håller dig torr även under snålblåsten på hösten.

Ska du jaga på vintern är ett underställ i merinoull nästintill ett måste då det håller dig varm även under den riktigt kalla vintern men som samtidigt inte kliar, vilket kan vara ett problem med andra typer av material. Ett par, eller flera, smidiga handskar som du kan skjuta med utan problem är också ett måste, åtminstone under vintern.

De jaktkläder som du har tänkt att köpa och använda ute i skogen bör givetvis också vara rejält tåliga och slitstarka. Kläderna och tillbehören ska hålla att du rör dig fritt genom terrängen utan att gå sönder. Vissa kläder är också speciellt utformade för olika typer av jakt, så glöm inte att titta efter kläder som passar just dig, dina behov och jakt.

 

Anja Sundberg
Senaste inläggen av Anja Sundberg (se alla)
Publicerat ijakt