Hoppa till innehåll

Billiga cyklar kan vara fallgropar

Billiga cyklar kan vara fallgropar

Billiga cyklar kan ofta vara rena fynd, men de kan även vara rena fallgroparna. Detta gäller framför allt om du tittar på begagnade cyklar snarare än nya, billiga sådana. Här informerar vi om vilka några av dessa fallgropar är, så du kan undvika dessa.

När du är på jakt efter billiga cyklar är det är viktigt att du säkerställer att cykeln i fråga är i bra skick och fungerar som den ska. Du vill ju inte riskera att skada dig på grund av gamla, använda delar. När du kontrollerar huruvida en cykel är i gott skick eller ej, bör du kontrollera att kedjan sitter som den ska. Lyft kedjan bort från kedjeringen. Den bör inte gå att lyfta mer än ungefär två tredjedelar bort från gapet mellan tänderna på kedjeringen.

Tänk på detta när du undersöker billiga cyklar

När du tittar på begagnade, billiga cyklar är det viktigt att försöka ta reda på huruvida en cykel har varit inblandad i en svår olycka. Om så är fallet brukar nämligen cykeln aldrig bli sig lik igen. En enda krasch kan räcka för att cykeln ska få skador som är svåra att reparera. Ett tecken på att en cykel har varit med om en svår olycka är om ägaren har bytt ut vissa delar.

Om ett av hjulen har bytts ut kan detta vara ett tecken på att cykeln tidigare har skadats i samband med en krasch. Det är vanligtvis inte bara en del som går sönder vid en olycka, utan sannolikheten är då stor att även andra delar av cykeln är trasiga. Om till exempel ett hjul har bytts ut bör du därför gå igenom hela cykeln för att se så inget annat är trasigt.

Ett orosmoln när det gäller alltför billiga cyklar är stöldgods. Var därför uppmärksam på det sätt som säljaren berättar om sin cykel och dess funktioner. Säljaren bör ha god kunskap om de saker som han eller hon berättar för dig. Bortskrapade serienummer är ett tecken på att en cykel är stulen. Detta är en av de första saker en cykeltjuv gör efter att ha lagt vantarna på en cykel.

Mårten Bengtsson
Senaste inläggen av Mårten Bengtsson (se alla)
Publicerat iCyklar