hälsa

Självhjälp och behandling vid hälsporre

Hälsporre kan både vara smärtsamt och skapa svårigheter att röra sig som vanligt i vardagen. För de allra flesta försvinner problemet över tid – förutsatt att hälen får vila. Genom att vara medveten om vilka åtgärder som kan ske på egen hand kan hälen få nödvändig avlastning.

Självhjälp vid hälsporre

 • Inlägg
  Det vanligaste är att olika skoinlägg används för att avlasta hälen. Det kan exempelvis vara hälformade inlägg med mjukt material under hålen och en ”skål” som trycker ihop hälen. På detta sätt ska avlastning ske.
 • Hälsporrestrumpa
  Strumpor som används vid hälsporre kan både se ut som en vanlig ankelhög strumpa samt vara utan tår. Oavsett är målet att hälen på olika sätt ska avlastas.
 • Massageboll
  Många upplever det skönt att massera hälen och runtomkring hälen med en taggig massageboll.
  Eftersom hälsporre beror på överbelastning är det alltså mycket viktigt med avlastning och vila. Oavsett om hälskilar, sulor eller strumpor används så bör inte foten överbelastas.
 • Se över skor och underlag
  Ofta är det dåliga skor eller många timmar gåendes på hårt underlag som triggar hälsporre. För att inte problemet ska återkomma är det alltså viktigt se över skorna. Är de dämpande? Hur gamla är de? Ger de stöd för hälen? Lika viktigt är det att se över var, och hur mycket tid, som personen går på hårt underlag. Går det att minska tiden eller förbättra underlaget? Går det att lägga ut en ståmatta där personen främst jobbar?

Medicinsk behandling

Medicinsk behandling kan bli aktuellt om en läkare genomför en undersökning och avgör att detta är bästa alternativet. Generellt är målet däremot att problemet först ska försöka behandlas med enklare åtgärder (se ovan). Inom medicinsk behandling av hälsporre finns bland annat stötvågor som därmed ska öka blodcirkulationen. Detta ger delvis samma effekt som massage kan uppnå.

Vem kan hjälpa dig?

Ta hjälp av en skospecialist för att hitta skor som passar utifrån funktion och behov. Hos skospecialister finns även ofta ett stort utbud av kilar, sulor och strumpor som kan användas vid hälsporre. Det finns både experter som kan nås online samt i fysiska butiker.
Ta hjälp av en läkare om du har försökt bli av med hälsporre under ett par veckor och utan att detta gett resultat. Skriv gärna ner vad du provat för olika åtgärder, samt hur länge, inför besöket.

Anja Sundberg
Senaste inläggen av Anja Sundberg (se alla)