Båtar

Kända märken på båtmotorer och båttillbehör

BåtmotorerVid ett besök hos en välsorterad båtbutik hittas idag båtmotorer från flera olika märken. Vilka är de vanligaste märkena och vilka företag står bakom?

Garmin – Främst navigering

Garmin är ett mycket känt internationellt märke inom navigeringsutrustning. Bland annat har de ett stort utbud av olika GPS-mottagare och ekolod. För båtintresserade är ofta Garmin ett självklart val när det kommer till navigeringsutrustning med högre kvalitetskrav. Företaget grundades 1989 i delstaten Kansas av Gary och Min (Gar-Min). Företaget tillverkar även båtmotorer och har flera uppskattade elmodeller.

Honda – Störst inom motorer

Honda är ett mycket stort multinationellt företag som grundades 1948. Företaget har sitt säte i Japan men har även verksamhet i ett flertal andra länder. Utbudet är brett – med en röd tråd mot motorer och drift. Bland annat tillverkar Honda båtmotorer, terrängfordon, detaljer inom flygteknik, trädgårdsmaskiner och lastbilar. De vänder sig därmed både till företagsmarknaden och den privata marknaden. Företaget är världens största inom motorproduktion med över 14 miljoner producerade förbränningsmotorer per år.

Mercury – Enbart båtmotorer

Till skillnad mot märkena ovan är Mercury betydligt smalare i sitt utbud. Det amerikanska märket producerar inombords- och utombordsmotorer. Även om Mercury är det mest kända märket i Sverige så har företaget även andra varumärken så som exempelvis Mariner och Quicksilver. Företaget grundades 1939 och ingår i en koncern där även båtar tillverkas.

Mercury har en innovativ historia och var bland annat först med att presentera en motor med propeller på splines. Detta i motsats mot tidigare modeller där brytpinne används. Andra innovationer som märket tagit fram är exempelvis kondensatortändning samt avgasutsläpp genom propellercentrum.

Suzuki – Främst motorcyklar

År 1909 grundades Suzuki som då producerade vävstolar. På 50-talet började de producera hjälpmotorer och där var steget taget mot dagens utveckling och produktion. Idag är märket främst känt för deras motorcyklar och bilar. De är det fjärde största företaget inom bilindustrin i Japan och äger även delar av Volkswagen.

Volvo Penta – En del av Volvo

Volvo Penta producerar båtmotorer samt motorer till industrin. Företaget ingår i Volvokoncernen och är en av de delar med bäst lönsamhet. Detta mycket tack vare dess innovativa lösningar och att de ligger i framkant gällande utveckling. Bland annat är de kända för att tillverkat framåtriktade propellrar för fritidsbåtar. Det var däremot inte de som var först med denna innovation – däremot var de snabba på att ta till sig den och applicera på den egna utvecklingen.

Evald Lundgren
Senaste inläggen av Evald Lundgren (se alla)