Friskvård

Yogaformen medicinsk yoga har många fördelar

Har du fått upp ögonen för yogaformen medicinsk yoga? Som du säkert känner till finns det flera olika sorters yoga och dessa har sina unika egenskaper och fördelar. Allesammans har de dock en sak gemensamt: de främjar din hälsa på olika sätt. Även den medicinska varianten har såklart många fördelar sett ur ett hälsoperspektiv. Läs vidare för att få reda på vilka några av de viktigaste fördelarna är!

Yoga är inte bara för avancerade utövare

Det finns som sagt flera olika sorters yoga och därför kan vem som helst börja utöva denna. Oavsett om du är en soffpotatis eller en professionell idrottsman/-kvinna finns det en variant för dig. Syftet är helt enkelt att utforska dina egna personliga begränsningar snarare än att sträva efter någon slags perfektion. Dessutom får du en chans att bli ett med din kropp och lära känna dig själv på ett helt nytt sätt!

Det som skiljer just medicinsk yoga från andra yogaformer är att den är lite lugnare och mer terapeutisk. Man skulle kunna säga att den är sprungen ur kundaliniyoga, vilket är en av de allra äldsta yogaformerna i världen. Idag finns dock även den medicinska yogan i flera olika varianter och utövas under en rad olika namn.

Så kan yogaformen medicinsk yoga främja din hälsa

I Sverige utövas yogaformen medicinsk yoga bland annat genom varianten MediYoga. Denna yogaform har faktiskt utvecklats i Sverige och används inom den svenska sjukvården och hälsovården.

Den forskning som har utförts på området har bland annat visat att denna yogaform är effektiv när det kommer till att behandla:

  • Oro och ångest
  • Hög blodtryck
  • Ryggproblem
  • Hjärtproblem
  • Sömnproblem

Effekterna är med andra ord många och för närvarande bedrivs kliniska utvärderingar som syftar till att utvärdera dess effektivitet och förträfflighet.

Vi har redan nämnt att MediYoga är en yogaform som bland annat är sprungen ur kundaliniyoga. Men den delar även vissa likheter med ayurveda och traditionell kinesisk medicin (TCM). Därmed är medicinsk yoga en yogaform som lämpar sig väl för dig som vill stilla ditt sinne, balansera ditt hormon- och nervsystem samt öka din kroppsmedvetenhet!