Hoppa till innehåll

Klättra i naturen

Klättring har blivit ett stort intresse som lockar fler och fler! De större städerna erbjuder klätterhallar där man kan öva under ordnade former. Vill man senare ta sig ut på berg och is, är det bra att ha övat en tid. Förutom att klättra i berg finns också tävlingar i trädklättring. Sverige har en representant vars bragder finns dokumenterade internationellt.

Trädklättring

Sveriges bästa trädklättrare (sedan nio år tillbaka) är Johan Pihl från Jörlanda, som ligger strax utanför Stenungsund på västkusten. Johan Pihl själv tror att klättringsintresset har följt med honom ända sedan barnsben.

– Vid dagiset jag gick på fanns en liten dunge där jag nästan alltid brukade klättra. Jag minns att jag kunde sticka ifrån de andra och klättra upp i träd som de inte kunde. Så det kan finnas nåt där, säger han till Svenska Dagbladet.

SM stundar snart, och Johan Pihl är lika motiverad som vid de tidigare tävlingarna, som dessutom har tagit guld i.

– Varenda ny tävling är en tävling man vill göra bra ifrån sig i. En del av tävlingen är att mingla och lära sig nya saker.

För inte så länge sedan var han med i trädklättrings-VM, som tog plats i Amerika. I delmomentet där man ska klättra upp för ett rep snabbast, var han bäst av alla. Repet var 15 meter långt. Tiden som gjorde honom till världens snabbaste var 14,18 sekunder. Även om han var snabbast i just det delmomentet, slutade han på 8:e plats i VM. Han är dock inte utan internationella meriter – år 2012 tog han nämligen ett EM-guld i den ovanliga sporten.

Resor inom denna sport

För den som klättrar regelbundet finns möjligheter till klättringsresor. Många av de svårare utmaningar som finns, är utomlands i bergstrakter. Det erbjuds både färdiga paketresor och öppnare motsvarigheter. För den som helt enkelt vill ge sig iväg och själv hitta drömväggar, är en flygbiljett inte jättedyr.

Tips om resor och klättring hittar du via urix.se.

Jesper Berggren
Senaste inläggen av Jesper Berggren (se alla)
Publicerat iTräning