Friskvård

Skydda dig mot sjukdomar med vaccination

I Stockholm finns många mottagningnar för vaccination. Idag kan du vaccinera dig på utvalda apotek mot sjukdomar som influensa, bältros eller TBE. För äldre och riskgrupper är det stor chans att influensavaccin är kostnadsfritt i Stockholm.

Idag är det enkelt att vaccinera sig. För vacccination i Stockholm finns många olika alternativ. Det finns mottagningar på många olika adresser både i innerstan och i förorterna. Vissa mottagningar har drop in, medan andra enbart använder tidsbokning.

Vaccinera dig på apoteket

På utvalda apotek finns det idag möjlighet att vaccinera dig. Där kan du få vaccin mot TBE, lunginflammation, bältros, influensa eller de vanligaste sjukdomarna som du kan behöva skydd mot på utlandsresan. TBE är en sjukdom som överförs via fästingar så om du vistas mycket i fästingrika områden kan det vara en god idé att vaccinera dig mot det. På de apotek som erbjuder vaccination finns drop in. Detta är ett samarbete tillsammans med Adxto Care, vars sjuksköterskor bemannar omkring sextio apotek utspritt i Sverige. De finns enbart på plats särskilda tider, så kolla vad som gäller på just ditt apotek. Innan du får ditt vaccin kommer du troligtvis att behöva fylla i en hälsodeklaration. Denna finns även online om du vill fylla i den i förväg. Fördelen med att fylla i den online är att dina uppgifter finns att tillgå oavsett vilket apotek du besöker.

Influensavaccin kan vara kostnadsfritt för dig

Vaccination i Stockholm är enkelt ordnat eftersom det finns så många olika mottagningar att välja mellan. Något som många nuförtiden väljer att vaccinera sig mot i Stockholm är influensa. På de flesta mottagningar för vaccination i Stockholm kan du få detta vaccin. Folkhälsomyndigheten rekommenderar riskgrupper och äldre personer att vaccinera sig mot influensa. Om du undrar om du tillhör en riskgrupp kan du besöka 1177.se. Om du bor i Stockholm och tillhör någon av dessa grupper kan du troligtvis få gratis vaccination mot influensa. Sök information på nätet eller fråga på ditt lokala apotek om du kan få kostnadsfritt vaccin mot influensa. För att undvika att få influensa måste du vaccinera dig en gång om året, vaccinet tar cirka två veckor innan det ger fullgott skydd och sedan varar skyddet i ungefär 6-9 månader.

Anja Sundberg
Senaste inläggen av Anja Sundberg (se alla)