Hoppa till innehåll

Äventyr med barnen

Äventyr med barnen
Barnens lek finns överallt och det är egentligen bara de vuxna som kan sätta gränserna för barnens fantasi. Genom att ge barnen möjligheten och förmånen att vara ute mycket och att ta del av den natur som vi har runt omkring oss så ger vi barnen en stor gåva.

Om man inte själv är intresserad av friluftsliv så blir det lätt att man för över detta på barnen då de helt enkelt inte kommer i kontakt med det naturligt genom att följa med när de vuxna ger sig ut på äventyr i naturen. Att se till att försöka få barnen att leka så mycket som möjligt utomhus är ett steg i rätt riktning, men man behöver vara aktiv på egen hand också så att det faller sig naturligt för barnen att leka med kottar och grenar istället för plastleksaker hela tiden.

Sömnig tillvaro

Det finns ett dåligt samvete bland föräldrar i Sverige som diskuteras i svensk media idag som handlar om just barnens bristande kontakt med naturen och deras självklara kontakt med dator, surfplattor och mobiltelefoner. Eftersom det jobbas mer idag och båda föräldrarna ofta har fulltidsjobb så är de vuxna ofta trötta efter jobbet. Av denna anledning blir det lätt att man stannar inne efter jobb och dagis istället för att ta sig ut i skogen eller liknande. Datorer, tv, iPads och iPhones hamnar därför högt upp på listan över barnvakter.

Förr talade man om VHS som en dålig, men smidig form av barnvakt. Idag är det de andra skärmarna och allt vad de har att erbjuda som tagit över efter VHS. Hela samhället är ju uppbyggt på ett sätt som gör det aningen svårt att bege sig iväg på spännande utflykter efter jobbet en vanlig tisdag. Det dåliga samvetet delas därför av alla familjer som består av två heltidsarbetande föräldrar och den gruppen av samhället är stor.