Friskvård

Att må bra och ta hand om sig själv är inget nytt och konstigt, utan detta är ett budskap vi matas med ofta i till exempel reklam och tidningar. Och därför är det inte heller något konstigt att olika hälsokostprodukter är populärt. Hälsokost handlar helt enkelt om att man ger kroppen vad den behöver. Inom hälsokost rymmer därför många olika produkter, allt från kosttillskott till olika slags livsmedel.

Varför ska du använda dig av hälsokostprodukter?

Det finns flera skäl till varför du kanske är i behov av olika sorters hälsokostprodukter. Du kanske behöver må bättre rent allmänt, få en sundare och friskare livsstil eller behöver en bättre grund för din träning? Även om du äter bra, en varierad och näringsrik kost, kan det ändå vara svårt att få i sig allt en kropp behöver. Hälsokostprodukter kan även hjälpa dig med att få bättre, starkare och friskare hud, hår och naglar. Oavsett vilket som stämmer in på dig finns det hälsokostprodukter just för dig.

Hälsokostprodukterna bör vara kontrollerade och godkända

De hälsokostprodukter du har tänkt att köpa bör vara kontrollerade och godkända. De bör inte heller förväxlas med naturläkemedel. Hälsokost är ett komplement så att kroppen får i sig de näringsämnen som den behöver, vilket också har bevisats i forskning.

Finns ett stort utbud

Eftersom hälsokostprodukter är ett område som bara fortsätter att öka, är utbudet av produkter och leverantörer stort. Dels finns det både fysiska butiker där du kan fråga personalen om råd och dels butiker på nätet där utbudet är nästintill oändligt. Vad som passar dig bäst är helt enkelt upp till dig, och båda delarna har sina specifika för- och nackdelar. Att fråga, googla och jämföra är ledord som brukar fungera fint inom de flesta områden.

Det finns som sagt även ett stort utbud av hälsokostprodukter idag, och du bör ta reda på vad just du är ute efter. Du kanske känner att du vill ha en sundare livsstil, eller så har du behov av att få hjälp med att maximera din träning? Oavsett vad du söker finns det hälsokostprodukter som passar just dig.

Friskvård

Precis som många andra traditionella massageformer härstammar även akupressur från Asien. Den här typen av massage har funnits i över 5 000 år. Vad som präglar akupressur är att man trycker på vissa nyckelpunkter på kroppen för att skapa ett välbefinnande och läkning. Kroppen är full av olika punkter som stimulerar olika saker, exempelvis stress, huvudvärk eller ryggont. Genom att trycka på olika punkter kan du till och med få ett förbättrat immunförsvar samt bli hjälpt under en utbrändhet.

Företagsmassage och massage i Stockholm

Traditionella massageformer som fokuserar på kroppens olika punkter, exempelvis akupressur, har goda hälsoegenskaper. När man trycker på olika punkter av kroppen stimuleras kroppens blodcirkulation. Detta för med sig en rad olika fördelar. Bland annat ökar näringsämnena samt syretillförseln, något som i sin tur skyndar kroppen att göra sig av med diverse biprodukter när du äter. Ju bättre blodcirkulation, desto mjukare och varmare i kroppen blir du. Detta är bra för dig som är stel då du snabbt kommer bli mjukare i muskler och leder.

Underbar massage

Akupressur är en av de få traditionella massageformer som du med fördel kan utföra på dig själv, i ett steg i självbehandling. Även om du inte kommer åt punkter på ryggen kan du uppleva stor förbättring i ditt välmående genom att använda akupressur på bland anat dina handflator och på fötterna. Både i handflatorna och på fotsulorna finns det extremt många punkter som stimulerar helt andra platser i kroppen. Genom att trycka på rätt ställe kan du exempelvis lindra magont enbart genom att trycka på en viss punkt i handflatan. Det finns många bra bilder på vart händernas och fötternas punkter sitter och vad som hör ihop med vilken punkt. Önskas information om företagsmassage finns en rad utförare. Ett tips är att besöka en professionell massös inom akupressur för att känna hur det känns och sedan försöka hemma med hjälp av kartor över fötter och händer. För en liknande men mer djupgående behandling kan akupunktur vara något, där man använder sig av nålar. Denna behandling måste dock alltid utföras av någon utbildad, som vet exakt var man skall sätta nålarna för att behandla vissa delar av kroppen.

Friskvård

Flera företag som erbjuder massage och annan friskvård låter kunderna antingen komma till deras salong eller välja på att få massage i hemmet. Det betyder därmed att massören kommer hem till kunden och utför massagen där. Massagen är densamma men samtidigt skiljer sig upplevelsen något mot att gå till massagesalongen.

Hemma kräver lugn vrå

Om du går iväg för att få massage hos en massör får du detta i ett rum som ”andas lugn”. Det brukar ofta vara inrett för att sprida lugn och inte sällan är det mjuk musik i bakgrunden. Det är en del av konceptet. Om massage sker hemma måste man själv välja var massören ska vara och utföra massagen. Det kan därmed kanske upplevas mindre rogivande att ha en massagebänk på kontoret eller barnens sovrum. Samtidigt handlar det helt och hållet vad man gör det till. De som ofta beställer massage hemma har ofta en speciell plats de använder där de kan skapa sig ett lugn.

Kan vara något dyrare

Eftersom massören behöver åka till och från kunden, istället för att möta kunden på salongen, tar varje kundbesök längre tid. Det medför även att många företagare väljer att sätta ett något högre pris på hemmassage än om man kommer till salongen. Samtidigt är det ju en mycket stor tidsbesparing för kunden som inte ens behöver gå utanför sin egen dörr.

För att spara tid – eller bekvämlighet

En kundgrupp som beställer massage hemma är de som har svårt att få tiden att räcka till. Har man exempelvis småbarn är det inte helt lätt att åka hemifrån en kväll för att få massage. Men när barnen har somnat kan man njuta av massage och ända finnas hemma i det fall som barnen skulle råka vakna. En annan kundgrupp är egenföretagare som främst jobbar hemifrån och inte känner att de vill lägga så stor del av dagen på att åka till en massör. De kan istället få massage i hemmet på lunchrasten. Många som beställer detta är däremot personer som har svårt att ta sig ut och ta sig till massören. Äldre personer väljer exempelvis i större grad att få fotvård, massage och andra behandlingar hemma istället för att ta sig ner till city med buss eller färdtjänst. Ett företag som erbjuder hembesök i Stockholm är https://www.relieve.nu/. Besök sidan för vidare information.

Friskvård

Det finns flera olika hälsokontroller som kan genomföras efter eget beslut. Det behövs alltså inte något läkarintyg för genomföra dessa. Skillnaden är kontrollerna är gratis (eller vanlig sjukvårdsavgift) om en läkare avgör att dessa ska göras. I annat fall får man betala själv. De allra minsta och enklaste hälsokontrollerna kan genomföras på hälsobutiker men innefattar då främst blodtryck och kontroller som inte behöver någon specifik analys. Bland de mest avancerade kontrollerna finns bodyscan. Det innebär en screening av kroppen vilket därmed kräver betydligt mer avancerade maskiner. I Stockholm och andra storstäder är det inte svårt att hitta privata kliniker som erbjuder denna kontroll. Önskar man få denna hälsokontroll kan därmed ett besök i en lite större stad behöva ske.

För en klassisk hälsokontroll i Stockholm finns bland andra denna vårdenhet.

Vad upptäcks vid bodyscan?

Det som skiljer bodyscan mot en klassisk hälsokontroll är just scanningen som därmed visar saker man inte upptäcker med blodprover och andra prover. Ett exempel är att scanning sker av hjärnan och att man därmed kan se en påbörjad tumör. I en intervju till Nyheter24 berättar även en anställd på en klinik i Stockholm att de kan upptäcka svagheter i olika ådror. Det kan vara kärlväggarna eller till och med stora kroppspulsådern. Problem som man oftast inte känner av men som vid större problem kan skapa stora komplikationer. Det som därmed kan hittas är förstadier till plack vilka sedan kan lossa och skapa stroke.

Vanligare i andra länder

En vanlig och klassisk hälsokontroll kan ske i de flesta städer. Det är även något som vuxit kraftigt i utbud i Sverige. Bodyscan är däremot fortfarande mindre vanligt. I USA, Tyskland och Asien är det betydligt vanligare vilket gör att man även kan hitta dessa undersökningar på fler ställen än bara i de största städerna. En orsak kan vara att det allmänna sjukförsäkringssystemet inte är likt hur det är uppbyggt i Sverige. Därmed finns en fördel att kontrollera förstadier till olika sjukdomar i tid.

Falsk trygghet – Eller tidig kunskap?

Är en hälsokontroll en falsk trygghet? Det menar i alla fall skeptiker. De som har symtom bör söka upp en hälsocentral där en läkare avgör vilka undersökningar som behöver genomföras varpå behandling sätts in utifrån detta. Samtidigt kan man se det från andra sidan. Kan det vara ett sätt att upptäcka sjukdomar på ett mycket tidigt stadium för att därigenom kunna sätta in bromsmedicin eller andra behandlingar? I Stockholm har man sett att 80-talister kommer och vill göra kroppsscreening. Detta utifrån den extremt starka hälsotrenden som finns inom den åldersgruppen. Det är däremot inte något som rekommenderas då det främst vänder sig mot personer över 40 år.

Friskvård

Är du stel i leder? Eller har du kanske brist på C-vitamin? Då bör du verkligen testa nyponpulver. Detta mirakelpulver har visat sig ha mycket goda effekter på såväl krampande och stela leder samt trötthet. Då nypon innehåller stora mängder C-vitamin stärks immunförsvaret och du som lider av trötthet kan även uppleva stor förbättring med nyponpulver. Pulvret är dessutom antiinflammatoriskt samt innehåller stora mängder av nyttiga mineraler. Det finns en uppsjö olika kosttillskott att välja bland idag och många av dessa är endast till för den som styrketränar hårt eller som kanske har brist på något. Men nyponpulver är något alla med fördel kan använda sig av för att helt enkelt hålla sig friskare och stärka kroppen.

Särskilt bra för dig som är stel

Nyponpulver innehåller många nyttiga ämnen varav ett heter Gopo. Gopo är en galaktolipid som ökar rörligheten i kroppens leder. Med det sagt är det otroligt många människor med såväl värkande och stela leder som med artros som fått mycket positiv effekt av att använda nyponpulver. Förutom att nyponpulvret har en förmåga att öka rörligheten i lederna är pulvret antiinflammatoriskt och kan dessutom ha smärtlindrande effekt samt få ner svullnader.

Blanda i dagens smoothie

Nyponpulver behöver du inte äta som det är utan det går bra att blanda ner det i såväl smoothies och juicer som att baka bröd med det. Under vissa perioder av året kan det vara svårare att få tag på goda citrusfrukter. Apelsiner säljs ju främst under vinterhalvåret i Sverige. Då kan det vara särskilt bra att komplettera med nyponpulver. Du kan hitta nyponpulver hos de flesta hälsokostaffärer och ibland även i vanliga matbutiker. Om du inte hittar det i fysiska butiker finns det mängder av bra och prisvärda alternativ på nätet för dig som hellre vill beställa.

Nyponpulver för djur

Även djur som har ledproblem kan få nyponpulver som kosttillskott. Det kan dock vara en bra idé att prata med din veterinär först för att få dosering rätt för just ditt djur. Ledproblem är inte ovanligt hos vissa hundraser eller hos hästar. Genom att ge din hund detta typ av kosttillskott kan du förebygga att dina hund får höftproblem i tidigare ålder, om det är en ras som har anlag för detta.

Träning

Det är inte ovanligt att man har ett gymkort som sällan används. Många av gymkunderna har inte satt sin fot på gymmet på flera månader! Att få tiden till träning kan ibland vara svårt. Annat får gå före till det blivit rutin att aldrig gå till gymmet. Ett sätt att få större utrymme för träning är att inreda sitt eget gym i hemmet. På så vis kan man träna när som helst utan att behöva lämna bostaden. Det går att börja träna i sitt hemmagym även utan många av de träningsredskap som brukar finnas hos de större gymföretagen. Man kan komma igång med så lite som sin egen kroppsvikt. Dock är det sällan tillräckligt för den som vill utmana sig.

Att handla träningsredskap är ganska enkelt nu för tiden. Man kan få det mesta skickat ända hem vilket minimerar behovet av släpkärror, bärhjälp och bil. Frågar om vad för träningsredskap man skall införskaffa kvarstår dock alltjämt. Här tittar vi på några av de träningsredskap som kan bygga en grund för ett hemmagym. Beroende på hur stor yta som finns att tillgå kan vissa av dessa vara svåra att inkludera. För den med större plats kan dock gymmet byggas ytterligare.

Chins, dips, cablecross och skivstång

Basövningarna är vad som ger bäst förbränning och som bygger störst muskler. Flerledsövningar är ett annat namn som ofta används. För att kunna utföra dessa på samma sätt som vid besök på ett gym krävs en chins-stång. En sådan kan fästas i en dörröppning alternativt vara del i ett stativ för ändamålet. M det är ett helt stativ man köper är det vanligt att det även finns möjlighet att göra dips.

En cablecross erbjuder möjlighet att utföra övningar för alla muskler. Dessa tar viss plats men är värt det om man bara har utrymme. Såväl mage som rygg, armar, axlar, ben med mera kan tränas effektivt och i flera vinklar. Kompletterar man denna med en full skivstång har man även möjlighet till marklyft och knäböj. Sammantaget utgör detta en bra stomme för alla som vill ha träningsredskap tillgängliga i hemmet. Det går att köpa allt som krävs för ett hemmagym via de butiker som finns på nätet. En av sidorna man kan ha nytta av vid köp av träningsredskap finns som en hänvisning i denna text.

Vi hoppas att du skall finna vad du söker!

SPA

Spabad från Hikki – Vilken passar dig?

Hikki är varumärke som har exklusiva och personliga spabad med ett utseende som skiljer sig en hel del mot många av dess konkurrenter. En slogan som de ofta använder är ”Exklusivt men enkelt – Nytt men uråldrigt”. I utbudet finns två spabad:

  • Soliga Grytan – Ett större badkar som kan användas utomhus och rymmer två vuxna. Har extern vedeldad kamin vilket gör att värmekällan står en bit från badet.
  • Bohemen – Något större som rymmer två vuxna samt två barn. Här är kaminen inbyggd.

Mer om Sotiga Grytan

Sotiga Grytan är ett spabad som rymmer två vuxna personer. Dess storlek är en sak som skiljer mot Bohemen men även att kaminen i detta fall är utvändig. Utformad som ett stort badkar i aluminium skapas möjlighet till många sköna och avslappnande stunder. Inredningen är av ek och är mycket lätt att montera ur om så önskas.

Mer om Bohemen

Likt Grytan är det en ren, avskalad design som lägger fokus på badupplevelsen. Ett spabad för er som vill rymmas hela familjen. Två vuxna och två barn kan bada samtidigt utan att det blir för trångt. Utvändigt är det tillverkat av aluminium vilket gör den enkel att hålla ren samtidigt som den är väldigt väderbeständig. Inredningen är av trä.

För att göra det enkelt att flytta detta utomhusspa har man monterat inredningen enbart med två fästen. Det går därmed lätt att få loss detta, lyfta bort det och sedan flytta tunnan tack vare att den då inte väger speciellt mycket. Kaminen är inbyggd i själva enheten.

”En liten badtunna – Fast smartare”

Badtunna eller badkar?

Badtunna förknippades länge med en rund tunna som fylldes med vatten och värmdes upp av en kamin. Ibland används även ordet spabad då skillnaden i funktion är marginell. Hikkis produkter ser istället ut som förstorade badkar som är tillverkade i material som kan vara utomhus. Men funktionen är fortfarande densamma som vid ett spabad med uppvärmning via vedeldning. Det finns däremot vissa fördelar med att välja utomhusbadkar från Hikki istället för badtunna från annat företag.

För det första värms vattnet betydligt snabbare upp eftersom det inte handlar om flera kubik som behöver värmas upp innan man kan lägga sig i badet. För det andra är den lättare att frakta och flytta. I och med att uppvärmningen går snabbare kan man även vara mer spontant än med en badtunna.

Friskvård

Det finns en stor efterfrågan på tjänster som behandlar smärta och stelhet. I västvärlden har intresset för dessa behandlingar ökat markant i antal. Kanske är detta en direkt följd av att vi rör oss allt mindre. Det kan också ha att göra med de arbetsställningar som följer med att sitta på ett kontor allt för många timmar i sträck. Oavsett bakgrunden till behovet av kiropraktik i Sverige, kan man se en ljus framtid för de som väljer att utbilda sig i yrket.

För att hitta en kiropraktor i Stockholm räcker det att söka sig fram på nätet. Trots att det finns förhållandevis få kiropraktorer i Stockholm jämfört med andre större städer, kan man snabbt finna någon som kan erbjuda tid. Internationellt är yrket betydligt mer välkänt. Då man ofta kan uppleva snabb förbättring är det många som föredrar denna typ av behandling framför klassiska alternativ.

Utbildning till kiropraktor i Stockholm

Till skillnad från många alternativa behandlingsformer är kiropraktik godkänd som vårdform. Detta innebär att det finns en uppsättning regler för vad man skall kunna och hur man skall bedriva sina behandlingar. Önskar man utbilda sig till att bli kiropraktor kan man behöva ta sig till Stockholm och dessutom avsätta ordentligt med tid! Vissa utbildningar ger möjlighet till studielån men långt ifrån alla. Detta har medfört att många Svenskar väljer att utbilda sig i andra länder där man i högre utsträckning ges denna möjlighet.

Det tar omkring 5 år att utbilda sig till kiropraktor oavsett om man går sin utbildning i Sverige eller utomlands. Som kund kan man därför känna sig trygg med att den kiropraktor man går till också har all kompetens man kan förvänta sig. Det kan kännas nervöst att för första gånger boka tid hos en kiropraktor i Stockholm. Kanske har man hört berättelser om att lederna knakar och att man kan känna sig matt när behandlingen är färdig. Det är dock som så ofta en skillnad mellan saga och verklighet. Tvärtemot vad många tror är ljudet inte fråga om kotor som skall hoppa in på rätt plats igen. Det är en känd missuppfattning som verkar svår att bli av med. Det är istället gasbubblor som finns i ledvätskan som släpps fri. Därmed minskar man trycket. Ljudet kan kännas obehagligt för den som inte är van, men det är inte någonting farligt. En kiropraktor i Stockholm kan hjälpa till med korta behandlingar och längre planer. Allt för att man som kund skall få vård som hjälper över tid.

Friskvård

Hälsotips i all ära, men det är viktigt att dessa tips är anpassade för kvinnor i olika åldrar. Det är ju förstås individuellt hur man själv mår, men vettiga hälsotips för kvinnor kan man samtidigt aldrig få för många av. Förhoppningsvis känner du att du själv får nytta av de ena eller båda nedanstående tips efter att ha tagit del av dem!

Utnyttja vardagsmotionen

Detta kan inte sägas för många gånger! Att utnyttja vardagsmotionen som du gör varje dag är ett perfekt sätt att få in lite extra motion i din vardag samtidigt som du slipper ägna dig flera timmar på gymmet eller på löpbandet. Dessutom kan du får flera saker gjorda samtidigt genom att nyttja detta hälsotips för kvinnor.

Det finns många olika exempel på vardagsmotion, och här sätter endast din fantasi stopp. Men om du har svårt att komma på så kommer här några tips: hoppa av bussen en hållplats tidigare, ta cykeln till jobbet, tvätta fönster, rensa ogräs, ta trappor istället för hiss eller rulltrappa och skotta snö.

Ät och drick på ett bra sätt

Inom denna kategori finns mycket att säga och många kanske har tröttnat på att få höra ena dagen att till exempel ett glas vin kan hjälpa till mot någon sjukdom, medan det andra dagen kommer fram att det är farligt. Vatten är dock alltid bra och kan hjälpa till med att rensa ur kroppen.

Sedan finns det även livsmedel i mängder som kan anses antingen vara nyttiga eller onyttiga. Att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler är dock viktigt så att kroppen mår bra. Olika livsmedel är också bra för olika saker. Ett hälsotips för kvinnor är att använda sig av mindfulness när man äter genom att äta långsamt för att på så vis kunna njuta med alla sinnen.

Cykelvagn

Thules cykelvagn gör att du kan cykelpendla till jobb och förskola trots att du måste få med både barn och packning. Med en cykelvagn kan du leva ett aktivt liv tillsammans med barnen och en cykelvagn från Thule har dessutom många användningsområden.

Lämna på förskolan, snabbt till jobbet och så måste du ha med barn och packning och din partner har ju bilen idag.. känns det igen? En cykelvagn är ett enkelt sätt att skjutsa barnen med cykeln, men också ett sätt att ta med barnen på jogging- eller skidturen.

En cykelvagn kan användas till mycket

En del är inte bekväma med att montera en cykelsits på sin cykel och många behöver mer lastutrymme än vad en cykel tillåter och då är cykelvagnen ett alternativ att överväga. Den är dessutom en utmärkt lösning om du vill minska bilresor eller inte har möjlighet att ha bil. En cykelvagn passar för barn som kan sitta själva men om du vill ta med dig spädbarnet finns lösningar även för detta. Olika cykelvagnar har olika maxviktskapacitet så om du vill ta med dig två barn i vagnen är det deras vikt som avgör hur länge ni kan avvända cykelvagnen. Även om barnen sitter i en vagn bör de ha hjälm. Om cykelvagnen ska köras i terräng bör den vara dämpad och om ni ska använda den på vintern bör den ha dubbdäck.

Thule bäst i test

Thule cykelvagn finns i flera olika utförandet. Från den enkla Thule Coaster till den mest avancerade Thule Sport. Totalt har Thule tolv olika modeller av cykelvagnar. Om du vill transportera två barn så finns sju olika modeller och för ett barn finns fem olika modeller. För jogging och skidor finns elva olika modeller. När sajten Bäst i test testade cykelvagnar så vann Thule Chariot Cross 2 pris för bästa premiumvagn bland annat för att man uppskattade funktionen att det går att ställa ryggstöden i viloläge. Ryggstödet går även att låsa i viloläge och därför är Thule cykelvagn en av få vagnar på marknaden som är godkänd för att cykla med barn i viloläge. Andra funktionen som uppskattades i testet var de snabbfästen som gör att det är enkelt att montera på och av vagnen och ställa om den för cykel- eller promenadläge. När Råd & Rön testade cykelvagnar år 2013 så vann Thules (som då hette Chariot) vagn bäst i test.